Oferta wegańskich potraw w IKEI właśnie się powiększyła. Do niedawna z „wege-opcji” mogliśmy liczyć jedynie na klopsiki, w IKEO-wskich restauracjach. Od 1 sierpnia w Ikea Bistro (za kasami) można obok wegańskich frytek (^^), zjeść wege hot doga! Już miałem okazję przetestować wege hot doga w katowickiej IKEI. Jak smakował? Zapraszam do zapoznaia się z krótką relacją.

Z jakich składników jest zrobiony wege hot dog?

Muszę przyznać, że skład „parówki” wyglada bardzo atrakcyjnie. Parówka zrobiona jest z czerwonej soczewicy, jarmużu, komisy ryzowej, cebuli, marchwi i ziemniaków oraz przypraw (sól, pieprz, imbir, kurkuma). Całość opakowana jest dobrze wszystkim znaną bułką. Wege hot-dog podawany jest z marynowaną czerwoną kapustą, musztardą i prażoną cebulką.

Jeśli chodzi o mnie to hot dog wygląda dobrze i tak samo dobrze smakuje. Wege hot dog powinien przypaść do gustu większości osób, które jadły tego typu hot dogi w przeszłości. Słodko-pikantna musztarda w połączeniu z marynowaną czerwoną kapustą wypada bardzo dobrze. A sama parówka jest po prostu bardzo smaczna i z powodzeniem mogłaby zagościć na stołach w całej wegetariańskiej Polsce 😉 Być może doczekamy się, że wege parówki będą na dziale mrożonek dostępne do kupienia, podobnie jak klopsiki.

Czy warto? Zdecydowanie warto! Ta pozycja powinna przypaść do gustu nawet osobom, które jedzą mięso, bo wege hot dogi są po prostu bardzo dobre.

Wege hot dog kosztuje 2 zł!

Muszę przyznać, że wegańskie klopsiki są w IKEI dostępne w bardzo atrakcyjnej cenie. Podobnie wysytuacja wygląda z hot dogami. Jeden hot dog kosztuje zaledwie 2zł. To niewiele! Biorąc pod uwagę, że golas w wersji mięsnej z keczupem i musztardą to wydatek rzędu 1zł, a wersja z dodatkami w postaci ogórka i cebulki kosztuje 2 zł, to cena wege hot doga jest atrakcyjna.

Skąd pomysł na wege hot doga w IKEI?

W biurze prasowym IKEA Polska znalazłem wypowiedź, którą warto przytoczyć w kontekście wprowadzenia wege hot doga.

– W IKEA chcemy inspirować ludzi i umożliwiać im prowadzenie zdrowszego, bardziej odpowiedzialnego życia, bez nadużywania zasobów naszej planety. Składniki roślinne są bardziej zrównoważone niż mięsne, ponieważ ich oddziaływanie na środowisko jest zdecydowanie niższe. Na przykład, emisja CO2/kg podczas produkcji wege hot doga jest około 7 razy mniejsza, niż w przypadku klasycznego hot doga IKEA. (…) – mówi Tomasz Jachimczak, Commercial & Range Manager, IKEA Retail w Polsce.

Taka postawa cieszy i mam nadzieję, że inne sieci np. stacje benzynowe, zaczną brać przykład z IKEI i z biegiem lat, zobaczymy wege hot dogi na Orlenie lub Shellu.

Porównanie z innymi parówkami

Wracając z Ikei, postanowiłem sprawdzić jak wyglądają inne wege-parówki, dostępne na rynku. W pobliskim Netto znalazłem parówki dwóch producentów:

  • Veggie Day – parówki wegetariańskie na bazie jajka kurzego.
    Producent mówi o 100% smaku, bez mięsa. Z czego są zrobione parówki? Głownie z wody, oleju rzepakowego, białka jaja, substancje zagęszczające, wodorosty Euchema, mączka chleba świętojańskiego, przyprawy i dodatkowe dwie linijki octanów sodu i maltodeksytryn.
  • Polsoja – parówjki sojowe, w wersji Classic.
    Składniki: woda, białko sojowe, olej rzepakowy, białko pszenne skrobia, aromaty i kilka przypaw.

Jeśli miałbym wybierać, wolę sięgnąć po wege parówkę z IKEI, która smakiem powala dostępne na rynku parówki.

Zakończenie

Muszę przyznać, że wege hot dogi to dobrze wydane 2zł. Jeżeli wybieracie się do IKEI to obok wegańskich klopsików, warto wsunąć wege hot doga na do widzenia. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *